12.07.24 Bouw nieuw woonhuis in Veldhoven officieel van start

Bram Kok
Een project van Bram Kok

Thuismakers bouwt aan toekomst voor ouderen op grond oude maalderij

Op donderdag 11 juli 2024 is de bouw van twee nieuwe huizen voor ouderen in Veldhoven officieel van start gegaan met het onthullen van het bouwbord op de bouwplaats. Het huis zal vanaf de zomer van 2025 woonruimte bieden aan 36 ouderen met dementie, verdeeld over twee kleinschalige woonhuizen. Thuismakers is opdrachtgever van de bouw. Ontwikkelaar en aannemer Moeskops’ bouwbedrijf zorgt voor de realisatie van de huizen. Zorgaanbieder Wonen bij September is de toekomstige huurder.

De start van de nieuwbouw is symbolisch ondersteund met het gezamenlijk onthullen van een bouwbord aan de rand van het bouwterrein. Hierbij waren afgevaardigden van Moeskops, Wonen bij September, Bouwinvest, Thuismakers en anderen aanwezig. De buurtbewoners keken ook mee op een afstandje. Na een druk op de grote rode knop viel het doek naar beneden en werd het bouwbord zichtbaar. Vervolgens werden worstenbroodjes en champagne uitgedeeld en biologisch afbreekbare oranje confetti de lucht in geschoten. 

Thuismakers bouwt op historische grond een nieuwe toekomst. Het project is na Best de tweede locatie voor Wonen bij September in Noord-Brabant. De plek waar de twee kleinschalige woonhuizen komen te staan, heeft een rijke geschiedenis. Het pand ligt in een groene en weidse omgeving op de plek waar vroeger – tot halverwege de jaren ’90 de maalderij actief was. Tot 2008 waren Paul en Ans Theeuwes actief in de silo met een handel in veevoer en kunstmest gecombineerd met detailhandel in kleindiervoeders. 

Gebouwd met oog voor omgeving en duurzaamheid

De 36 appartementen in de twee woonhuizen die nu op het terrein komen, liggen dicht bij de bebouwde kom en het centrum van Oerle, maar met uitzicht op het weiland. De historische bouw van de silo en de maalderij is ook terug te zien in het ontwerp van de architect: de verticale lijnen zijn duidelijk aanwezig in het ontwerp. Het gebouw krijgt twee bouwlagen met een schilddak en wordt maximaal 11 meter hoog. Op de begane grond komen woonkamers en centrale voorzieningen. De 36 kamers komen op de eerste verdieping en in de kaplaag. Net als andere projecten van Thuismakers in Sneek en Leidsche Rijn krijgen ook deze huizen een BREEAM very good certificaat, wat aangeeft dat het gebouw duurzaam gerealiseerd is met minimale milieu-impact.

Vraag naar ouderenhuisvesting met zorg

De plannen voor dit woonhuis passen in de toenemende vraag naar (ouderen)huisvesting in Nederland en ook in de omgeving van Veldhoven. Met de vergrijzing neemt ook de behoefte aan specialistische zorg toe. Vooral de groep met dementie groeit fors. Wonen bij September biedt al in heel Nederland zorg aan deze groep mensen en zal dat ook hier doen, op de rand van de gemeentegrens.

Bouw nieuw woonhuis in Veldhoven officieel van start
Meer weten?

Zoek op trefwoord...